fbpx
"Зорница 11, Приморско 8180, България
COVID-19 За резервации: 087 703 32 33

Аркутино – приморското блато от Ропотамо

Информация

Блатото лагуна, наречено Мечешко блато и по-известно с името Аркутино, заедно с лонгозната гора е част от територията на Ропотамо – приморският резерват. То е разположено на около 2 километра и половина на север от устието на ропотамската река.

Аркутино е малко по размери блато, което има овална форма. Също така е и доста плитко – дълбочината му достига само около половин метър! Що се отнася до дължината и широчината, Мечешкото блато е дълго 250 м и широко 150 м приблизително. Водата му е гладка, а дъното му е тинесто. То се намира в близост до морето, но плажната ивица с наличие на дюни е тази, която го отделя от него. Любопитен факт е, че при големи жеги и продължителна суша, Мечешкото блато почти пресъхва. Освен това само една четвърт част от водната му площ е открита, а останалата бива покрита с гъста блатна и водна растителност. В закритата част на блатото се срещат различна растителност като ежова главица, блатно кокиче, ръждавец, водна леща, жабелка воднянка и прочие.

Едно от най-богатите находища в страната на жълтата и бяла водна роза се намира именно тук – в Аркутино. Тук се среща и една от най-редките риби-джуджета – гамбузия, известна с това, че унищожава личинките на комари.

Мечешкото блато е една от основните спирки на птиците, които прелитат към Виа Понтика. Също така в това блато гнезят и различни редки видове птици, повечето от които са включени или в Червената книга и/или са защитени от закона. Такива представители са например немия лебед, бухала и чаплата.

В дюните, намиращи се около приморското блато се срещат пясъчни лилии – един от растителните видове, който също е застрашен вид и е защитен от закона. Него може да познаете по сочните листа и изключително изящни цветове, характерни именно за морския крин, каквото е другото наименование на този вид лилия.