fbpx
"Зорница 11, Приморско 8180, България
COVID-19 За резервации: 087 703 32 33

Беглик Таш – светилището на древния град Ранули

Информация

През 2003 година в околностите на река Ропотамо, на Южното Черноморие, учените откриват мегалитно тракийско светилище, успяло да се запази до наши дни.

Т.н. „Беглик Таш” е светилище на древния град Ранули, който се намира в близост до него и заема централно място на кръстопътя между древния залив Света Парашкева, древния град, р. Ропотамо, както и днешния град Приморско.

Беглик Таш се намира само на 7 км от Приморско, което позволява на туристите да стигнат до мястото само за няколко минути, ако пътуват с кола.

Светилището датира от 14 век пр.н.е. и се използва като такова векове наред – чак до V-ти век след Христа. Именно по това време обитателите в региона около светилището обожествявали тази местност като тук извършвали най-различни жертвоприношения. Също така поднасяли различни дарове на техните божества като струпвали и огромни камъни.

6 дка бил храмът, който жреците започнали да изграждат върху тази скалиста местност, намираща се в изключителна близост до морския бряг. Ето защо въпреки, че произхода на повечето скални масиви, образували разнообразни композиции е естествен, то се срещат и обработени такива, по които се отличават ритуални знаци.

Учени смятат, че религиозните ритуали извършени на това място в миналото са изразявали култа на древните траки към Бога на слънцето, както и към Богинята майка. Една от най-отличаващите се композиции е т.н. „Брачно ложе”, създадено от голям камък и както подсказва името имащо формата на легло.

Историята и самото място Беглик Таш крият много интересна факти и изглед, които трудно могат да се опишат само в един текст. Ето защо, ако сте отседнали на почивка в Приморско, задължително трябва да посетите това невероятно място и да зърнете сами уникалните скални образувания, които се намират в региона на светилището.