fbpx
"Зорница 11, Приморско 8180, България
COVID-19 За резервации: 087 703 32 33

Загадъчният град Ранули, Приморско

Информация

Ранули е един от най-загадъчните древни градове, чиито останки са се запазили и до днес. Тази забележителност е една от тези най-близко разположени до град Приморско – на 3 км.

Единственият възможен начин да стигнете до приморската крепост е чрез разходка по р. Ропотамо.

Всъщност, когато чуят „Приморско” повечето туристи свързват името на града като дестинация за лятна почивка. Като черноморски курорт, но това, което малцина знаят, е че в и около това спокойно и прекрасно място за почивка се намират редица природни забележителности, както и останки от древни сгради, от времето на траките.

Така крепостта Ранули, известна също под името Азине е древен град, чиито останки са разположени до устието на популярната река Ропотамо. Азине се намира върху скалист и обраснал със зелени дървета връх, който днес е познат на повечето с името си Лъвската глава.

Причината древния град да се построи именно на това място са били релефа и благоприятния климат. На това място са открити крепостни стени, за чието изграждане са били използвани доста големи, но и много добре оформени камъни. Градът е бил разположен на площ от около 30 000 кв.м.

Според проучване направено от изследователите на това място е заключено, че строежа на известната крепостна стена, както и на някои от най-старите и запазени сгради, се отнася към епохата на т.н. „Крито-Микенска” цивилизация. Всъщност се смята, че тук са живели хора и хилядолетия преди това, но въпросният мащабен строеж е унищожил до голяма степен част от артефактите.

Освен с имената „Ранули” и „Азине”, древните руини са известни и с името „Вълчаново кале”, заради използването на крепостта от Вълчан войвода по времето на Османската империя.