fbpx
"Зорница 11, Приморско 8180, България
COVID-19 За резервации: 087 703 32 33

Змийският остров

Информация

Резерватът Ропотамо, намиращ се в района на Приморско сам по себе си е пълен с различни забележителности! Като се започне от флората и фауната, през различните скални образувания, носове, блата и прочие – и се стигне до малките островчета, разположени наоколо.

Един от тях се нарича Змийският остров. Той се намира само на 200 метра разстояние от черноморския бряг. В миналото е бил наричан Свети Тома, а друго известно име, с което е бил известен е Фидониси.

По-логично е да го определим като островче, отколкото остров, тъй като площта му е изключително малка само 1 хектар. Що се отнася до формата, скалистото островче има почти кръгла форма. Змийският остров е дом на хиляди птици или междинна спирка по пътя на масовия прелет към Виа Понтика.

Островът е роден дом на изключително редкия вид Гюнтерова полевка, това е мишевиден гризач.

Заради размерите си, а и условията за живот там, както и застрашени видове животни и растения срещащи се на острова, логично той е не се обитава от хора. Единствено група учени получават разрешение да го посещават и изследват за кратък период ежегодно.

Може би смятате, че името на островчето произлиза заради множество отровни видове змии (както при съименния бразилски остров) намиращи се тук, но истината е, че за Змийския остров от резервата Ропотамо са най-характерни водните змии, които обитават крайбрежните островни скали.

Нещо любопитно за малкия черноморски остров е, че в миналото това парче земя е било обект на много иманяри, които осъществявали безразборни разкопки в търсене на заровени съкровища със злато. Дори се превърнали в истинска напаст за тогавашния див и непокътнат остров. Поради тази причина през 30-те години на миналия век, български зоолог пренася род кактуси Опинция на острова, които бързо успяват да се разпространят по целия остров, заради добрите условия за живот, за тях.