fbpx
"Зорница 11, Приморско 8180, България
COVID-19РезервацияЗа резервации: 087 703 32 33

Крепостта Урдовиза

Информация

6,1 км и 7 минути път с автомобил делят Приморско от една невероятна забележителност – крепостта Урдовиза. Тя се намира и в непосредствена близост до Китен – още едно място, което можете да посетите, по пътя на туристическата си обиколка в Приморско и околията.

Името на тази крепост идва още от древна Тракия и поради тази причина изследователите смятат, че на това място са разположени останки останали от древно тракийски селище. Това предположение се потвърждава и от доказателства – намерените от археолози находки от различни каменни котви, както и керамика, характерни за бронзовата епоха. Също са намерени и части от различни римски съдове. В околностите на Китен също са намерени и останките на надгробен камък, върху който има гръцки надпис, датиращ още от V в. пр.н.е. Археолозите откриват най-старите находки в Китенския южен залив, които датират от хиляди години – още от 2500-1500 г.пр.Хр.

Според проучвания и твърдения направени от археолозите, в края на 19-ти век крепостта още е съществувала или по-точно била е доста запазена като стената достигала т.н. 100 „разкрача” (това е древна римска мерна единица, като посоченото разстояние се равнява на малко повече от 29 метра). Близо до крепостната стена на Урдовиза, археолозите открили и различни останки – от еднокорабна църква, също така и останки от кюпове, които били издълбани в скала.

Това напомня за една древна легенда, според която древногръцкия бог Зевс имал връзка с простосмъртна, от която се сдобил с 3 дъщери. Те носели имената Сиза, Виза и Агата. Един ден богът на гръмотевиците се ядосал, поради което прогонил своите дъщери. Тогава всяка от трите си основала по едно селище. Сиза основала Созопол, а Агата основала Ахтопол. Виза била основателката на Урдовиза, но не е ясно кога е била издигната крепостната стена. Смята се, че не е било по-рано от XII в.

Според друго (китенско) предание пък, Мария – владетелката на крепостта имала една гърда като с това се обосновава името „Урдовиза”, което на гръцки е „муновиза” и се превежда като едногърда.