fbpx
"Зорница 11, Приморско 8180, България
COVID-19РезервацияЗа резервации: 087 703 32 33

Подводен Параклис „Свети Николай Чудотворец”

Информация

За разлика от повечето забележителности, които датират от векове и от които са останали само останки или пък става дума за природни забележителности, то в сега ще обърнем внимание на нещо малко по-различно, но много забележително.

В днешната статия ще ви запознаем с подводен параклис от ново поколение на име „Св. Николай Чудотворец”.

Той е създаден по идея на Тодор Попов, който е председател на водолазен център „Посейдон”, както и на негови колеги.

Името си храмът дължи на покровителя на мореплавателите и моряците – Николай Чудотворец.

Уникалният подводен параклис е първият и единствен такъв не само у нас, но и на Балканите като цяло.

Той е разположен на близо 5 км от гр. Приморско, на юг от Маслен нос. Лесно можете да стигнете до подводната забележителност с помощта на яхта, с каквато можете да се сдобиете на кея в Приморско. Ориентир за местоположението на храма може да бъде поставената плоча, на която е изписан традиционен за моряците поздрав „За равен брой”, който те използват при наличие на равен брой гмуркания и излизания. Плочата се намира на много близко разстояние от Св. Николай Чудотворец.

Ще се учудите, но параклиса е създаден само за 9 часа и е изграден от водолази и се състои 4 плочи. В близост до икона на светеца, намираща се на това място е монтиран и олтар, който се състои от древен камък, състоящ се от масивен кръст, както и свещник. Там посетителите на параклиса имат възможност да запалят химически пръчици, вместо традиционните църковни свещи.

Също така на това място са поставени най-различни плочи с църковни мотиви, които са осветени.

Атрактивният храм е подходящ за осъществяването на различни ритуали – от организирането на атрактивни партита, до традиционни ритуали като сключване на граждански и/или църковен брак, срещи, кръщенета, рождени дни, годишнини и пр.

Всеки желаещ може да посети параклиса като се предлага обучение, екипировка за посещението и инструктаж.

Параклисът е създаден през 2013 г.