fbpx
"Зорница 11, Приморско 8180, България
COVID-19РезервацияЗа резервации: 087 703 32 33

Резерват Ропотамо, Приморско

Информация

Разположен само на няколко километра път от Приморско и на около 9-10 минути пътуване с автомобил, резерватът Ропотамо е едно от най-харесваните и посещавани места от туристите на Приморско и други курорти и градове, в близост до него.

Резерватът предлага на посетителите възможност да видят съчетанието от непокътната дива природа и красивата зеленина, разположени точно до морето.

През него преминава и устието на река Ропотамо като има възможност да си организирате незабравимо пътуване по реката, с помощта на предлаганите там лодки и др. плавателни средства.

Друга възможност е да си организирате разходка из резервата пеш.

На територията на Ропотамо са разположени редица интересни природни обекти като например заливната тераса на р. Ропотамо, впечатляващи лонгозни гори, пясъчни дюни, широколистни гори и плажна ивица точно до Черно море.

Тук се намира и Аркутино, едно от най-известните блата в страната. Флората и фауната на резервата са изключително богати. Тук може да срещнете различни бозайници като сърни, благороден елен, чакали и пр. Ропотамо е роден дом за над 260 вида птици, 50 вида риби, както и 23 вида земноводни.

Някои от видовете растения и животни са с международна значимост, поради което с да се опази тази уникална територия е забранена всякаква човешка дейност в целия резерват. Изключение правят само осъществяването на научни проучвания или охраната на резервата.

За туристите са предвидени 8 на брой специални пътеки, с указани знаци и информационни табели, по които могат да се придвижват, за да разгледат Ропотамо.

Въпреки ограниченията, туристите могат да видят множество уникални забележителности като крайбрежните блата, различни скални феномени, скалистия остров наречен „Змийски остров” и залива, невероятните водни лилии и пр. забележителности, характерни само за това място.