fbpx
"Зорница 11, Приморско 8180, България
COVID-19РезервацияЗа резервации: 087 703 32 33

Скалното образувание „Лъвска глава”

Информация

Наричат я Лъвската глава и няма начин да пропуснете да я видите, ако при пътуване към Приморско се придвижвате през Созопол. Освен на река Ропотамо ще се натъкнете и на т.н. „Лъвска глава”.

Това представлява скално образувание като хората го считат за една от най-красивите български забележителности, с които природата ни е дарила.

Ако пък не сте минали по пътя, където се намира и ваша цел е да посетите мястото, където се намира и искате да отидете там специално заради нея, то е добре да знаете как да стигнете дотам.

Лъвската глава е разположена в местността Калето на приблизително 110 м надморска височина от брега на р. Ропотамо, както и в края на възвишението, носещо името „Меден рид”.

Скалното образувание е обявено за забележителност преди около 50-тина години – през 1974 г. като бива смятана за част от резервата Ропотамо.

За съжаление за тази уникална българска забележителност се знае твърде малко, но според някои последни археологически проучвания се смята, че Лъвската глава е била част от Крепостта на име „Вълчаново кале”. Вълчаново кале от своя страна е била построена от скирмиани (тракийско племе), което в миналото е населявало крайбрежието на Странджа.

Поводът за подобни предположения са откритите от археолози останки от мегалитно строителство.

За съжаление до въпросната крепост, както и до внушителната Лъвска глава се стига много трудно. Причината е, че асфалтовият път е само до определено място – до разклона за Беглик Таш (друга забележителност). Оттам нататък се продължава пеш по горска пътека като пътя продължава около 40 минути.